EtOH Spirits – Spiritus uden grænser

EtOH Spirits – Spiritus uden grænser

EtOH Spirits – Spiritus uden grænser

Med cocktailpakken Not-A-Whisky Sour, har vi arbejdet sammen med den københavnske spiritusproducent EtOH Spirits, som har leveret en speciallavet whisky-inspireret spiritus til alle os i Spiritium Cocktails’ cocktailklub.

Læs med her og bliv klogere på EtOH Spirits, Ficus Spritus, forskellen på whisky og såkaldt ”fast-whisky” og hør, hvilken modtagelse de har fået fra whiskyforhandlere.

 

Om EtOH Spirits

Hvad er EtOH Spirits?

EtOH Spirits er en lille københavnsk spiritusproducent, der skaber spiritus, hvor kun deres fantasi sætter grænser. Det gør de ved at opkøbe råsprit fra gode producenter og lagre det på deres egen hjemmebyggede maskine, som de meget ydmygt har opkaldt "Jensen Reaktoren". Via forskning og empiri har de skabt et grundlag for spændende og innovative spiritus. EtOH Spirits laver bl.a. mange whisky-inspirerede produkter, men da deres spiritus ikke ligger minimum 3 år på tønde, må de ikke kalde det whisky. De tager i stedet de samme tønder, skiller dem og putter dem i deres reaktor. De putter således ikke whisky på tønder, men putter tønder i whisky. Derfor kalder de også deres spiritus for pure malt (som er lidt det samme som blended malt).

”Vi kan ikke importere single malt fra Skotland, så det vi kan skaffe hjem er spoonet single malt. Så vi er frit stillet til at bruge den betegnelse, så længer vi ikke kalder det whisky.”, fortæller Tobias Emil Jensen, stifter af EtOH Spirits.

 

Hvordan startede det?

Med en idé om, at spiritus kunne gøres mere spændende, specielt fordi fadlagring ikke er videre efterforsket, satte de sig for at forstå kemien og fysikken, der opstår under lagring, og gå hjem i laboratoriet og genskabe det.

”Hvad vi har skabt er en proces, hvor vi kan styre, hvilken retning en spiritus skal udvikle sig i. Vi har skrevet flere rapporter sammen med Københavns Universitet, og vi er de eneste i Europa, der laver noget som det her”, fortæller Tobias.

 

Hvem er teamet bag?

EtOH Spirits er startet af Tobias Emil Jensen, som efter en succesfuld tid i ølverdenen med To Øl, startede EtOH Spirits med fokus på at lave innovative, spændende og lækre spiritus. Det får han hjælp med fra Aleksander Byzdra, som styrer kemien og teknologien, der skaber fremtidens spiritus i EtOH Spirits.


Om Ficus Spritus

Ficus Spritus (hvis navn er inspireret af Monty Pythons "Life of Brian") er en dyb aromatisk, velrundet pure malt. Ficus Spritus har klassiske noter af træ, læder og cigarkasse, med søde undertoner og maltede noter, som bliver parret med en grøn urte-blomstret kompleksitet.

”Det skal og bør smage som en pure malt, men vi er meget tilfredse med de sommerlige noter, vi har lagt oveni. Specielt når det bliver mikset i cocktails, fordi aromaerne bliver fortyndet - lidt ligesom espresso vs filterkaffe, åbner den sig gevaldigt op og giver et stort spil”, fortæller Tobias.

 

Idéen bag Ficus Spritus

”Jonas og Mikkel fra Spiritium Cocktails havde et ønske om en sommerlig whisky, der matchede en whisky sour. Vi gik på jagt efter noget, der kunne give vores pure malt et sommerligt kick, men styre uden om klicheerne med vanilje eller karamel. Vi havde længe kigget på figenbladet, som er et ekstremt aromatisk produkt. Men fordi det også har lidt fibre agtige noter, så blender det utrolig godt sammen med egetræet. Det var vigtigt for os, at smagen fremstod samlet og ikke nogle fjerne topnoter oven på vores spiritus.”, fortæller Tobias.

 

Hvordan laves Ficus Spritus?

Ficus Spritus er lavet ved at lagre råsprit i EtOH Spirits' hjemmebyggede maskine “Jensen Reaktoren”, hvor processen omfatter varme, ultralyd, omrøring, svagt tryk og tilsættelse af ren ilt, samt brug af brændt ex-bourbon egetræsstave fra en amerikansk tønde og figenblade (meget simpelt...).Whisky kontra ”Fast-Whisky”

Hvad er whisky?

Whisky er en destilleret kornspiritus, der har ligget minimum 3 år på tønde. Hvis det er malt, så er det malt whisky, hvis det er umaltet, så er det grain whisky. EtOH Spirits' er en malt "whisky", da de bruger ren maltet byg i deres spiritus.

 

Hvordan adskiller “fast-whisky” sig fra alm. whisky?

”Fast-whisky er spiritus, der er identisk med traditionelt lavet whisky, men er modnet på under 14 dage i stedet for de normale 8-16 år. Da en traditionel whisky mindst skal ligge på tønde i 3 år, så hedder EtOH Spirits' produkter ikke whisky. Men smagen, dybden og nuancen, som er i fast-whisky, ligger i samme niveau som de traditionelle spiritus”, fortæller Tobias.

 

Fun Facts

Har I oplevet nogen udfordringer med at sælge whisky-inspirerede produkter?

”Vi har snakket i telefon med whiskyforhandlere, der lagde røret på, fordi de da absolut ikke skulle have vores produkter. Det tager vi som et kompliment, og vi tror, vi har fat i den lange ende. Nogen vil måske kimse af, at vi putter urter i en whisky, men der var også engang, hvor craft beer skulle bryde den barriere ned. I dag studser ingen over en frugtet IPA eller en stout med kokos. Det virker næsten naturligt. Vi håber, vi kan bane vejen for en større accept af, hvad smag der kan frembringes”, fortæller Tobias.

 

Hvor kan man få fingre i EtOH Spirits?

EtOH Spirits kan findes i Torvehallerne (København), Holy Fridge, Juuls Vin & Spiritus, Rombo og mange andre steder. På etoh.dk/locations kan man finde alle deres lokationer.

Leder man efter andet end deres normale flasker, skal man besøge deres webshop her. Hos EtOH Spirits finder du en stor variation af smagsoplevelser. Deres produkter fordeler sig på to kategorier: Classics og Novels. Classics er spiritus, som rammer den klassiske whisky oplevelse. De varierer i lethed, smoothness, røg og nuance. Novels er deres mere eksperimenterende spiritus, som er ment til at vende hoveder på dem, som er kendt med whisky. Novels er også perfekte til cocktails, da deres unikke smagskombinationer skaber interessante cocktails.

Ficus Spritus er lavet eksklusivt til Spiritium Cocktails. Derfor finder du kun Ficus Spritus hos os og på EtOH Spirits' webshop. Smag Ficus Spritus i cocktailpakken Not-A-Whisky Sour, hvor vi anvender den med økologisk citronsaft, økologisk sukkersirup, Angostura Bitter, maraschinokirsebær og evt. lidt æggehvide. Opskriften kan du finde her.

 

Som medlem af Spiritium Cocktails

Husk, som medlem af Spiritium Cocktails, bliver du automatisk en del af cocktailklubben, hvor du får adgang til fordele hos producenter og cocktailbarer samt særlige konkurrencer og invitationer til unikke events for ”members-only”.

I den forbindelse får medlemmer 15 % på EtOH Spirits' webshop.


Cheers!
Spiritium Cocktails


Ældre posts Nyere posts