Njord Gin - En drik for nordiske guder

Njord Gin - En drik for nordiske guder

Njord Gin

Med cocktailpakken Rosehips Don’t Lie, har vi haft den store fornøjelse af at arbejde sammen med vores venner hos Njord Gin, som har leveret deres seneste skud på gin-stammen til Spiritium Cocktails’ cocktailklub - nemlig deres Mild Wildness gin!

Læs med her og bliv klogere på Njord destilleri, Mild Wildness, hvad forskellen er på ”one-shot-metode” og ”multi-shot-metode”, og hvad navnet på den nordiske gud for bl.a. naturens frugtbarhed, vinden og havet, er (psst, hint: det rimer på Fjord).


Om Njord Gin

Njord-destilleriet, og den tilhørende have med urter, planter og bier, ligger i det kontrastfyldte Sydhavnen nær Aarhus centrum. Destilleriet er etableret i en forladt bygning, der frem til midten af 1960’erne husede byens første pumpestation. Njords omfattende indvendige omdannelse har bragt den smukke bygning fra 1913 til live igen og destillationshåndværket tilbage til Aarhus efter mere end 100 års fravær – Og det er vi flere, der er glade for!

Njord startede med to nysgerrige sind tilhørende vennerne og destillatørerne Lars Toke og Troels, hvor en kærlighed til gin på hobbyplan blev til en passioneret virksomhed i 2014. Lige siden har de to og deres nørdede hold været optaget af at skabe smagsintense avantgarde ginner af højeste kvalitet på Danmarks første gin-centrerede destilleri. Destilleriet har senere fået følgeskab af Njord Ligalab, der er et laboratorium dedikeret til at udforske flydende gastronomi i et bredere perspektiv (mere om det senere).

De dråber, som Njord skaber, er en afspejling af naturen - Det er missionen bag hver eneste flaske. Njord går ud over de forenklede smagsprofiler, der, når det gælder gin, traditionelt består af enebær, korianderfrø og få andre urter. I stedet skaber de unikke, komplekse smage med afsæt i dansk natur - og sigter altid mod at destillere de mest interessante ginner ved at bruge komplekse destillator og smagsintens natur. Dråberne er nok af den grund også internationalt anerkendt og præmieret.

Njord bruger kun rigtig og nøje udvalgt natur og destillater af høj kvalitet, og har desuden en forkærlighed for at fremstille one-shot gin. Det betyder bl.a., at der ikke tilføres smagsneutralt finsprit efter destillationen, men kun rent vand. Denne produktionsmåde er ikke den mest omkostningseffektive, men er med til at sikre en flaske Njord sin karakteristiske kraftfulde, intense og aromatiske smagsprofil.

Det håndlavede element går igen i hele produktionen – fra plukning af urter og udvikling af destillater til destillering, håndtapning og håndsignering. Alle flasker er nummererede og markeret med et batchnummer og en aftapningsdato. Disse oplysninger er nødvendige, da en flaske Njord afspejler den evigt foranderlige natur, og det giver små variationer fra batch til batch. Variationerne er finurlige og subtile, og det siges, at inkarnerede Njord-nydere sætter stor pris på at gå på opdagelse i dem.

 

Om Mild Wildness

Mild Wildness er en mild, økologisk gin på 38 %, der tager udgangspunkt i den ukontrollerbare og søde hyben og den utæmmelige og urtede brændenælde. Ginnen har et mildt citrøst og floralt lag, der kommer fra lavendel og citronskal, mens enebær, orrisrod og kanelbark, bidrager til en dyb og let krydret smagsoplevelse. Ginnens milde udtryk understøttes af et sprødt hvededestillat, som tilsættes efter destilleringen sammen med vand. Denne såkaldte ”multi-shot-metode”, resulterer i en knap så kraftfuld smag som de øvrige Njord ginner, der fremstilles med den mere tids- og energikrævende ”one-shot-metode”.

”Mild Wildness er født ud af idéen om at gøre brug af nogle smagsgivere fra den danske natur, som er vilde og utæmmelige. Hybenrosen er en invasiv art i den danske natur og breder sig udover store arealer langs de danske kyster. Brændenælden besværliggør livet for entusiastiske haveejere. Vi gør således både den danske natur og det danske folk en tjeneste ved at bruge masser af disse smagsgivere i vores nye gin, Mild Wildness. ”Wildness” refererer netop til disse vilde og utæmmelige smagsgivere, som kæmper sig frem på bekostning af andre interessante urter, bær og blomster. ”Mild” henviser ikke til naturen og smagsgiverne derfra, men derimod til produktionsmetoden.”, fortæller Njord Gin.

Som nævnt, så destillerer Njord normalt sin gin på den såkaldte ”one-shot-metode”, som betyder, at det smagsintense gin-destillat diluteres med vand fra 85 % alc. ned til omkring 40 % alc.

”Destillering og tapning med denne metode resulterer i en kompleks gin med utrolig meget smag, og sådan har vi gjort siden 2014”, fortæller Njord Gin. I den nye gin (Mild Wildness) anvender de for første gang ”multi-shot-metoden”, som betyder, at de yderligere diluterer det smagsintense destillat med – i dette tilfælde - et sprødt hvededestillat.

”Ginnen bliver som konsekvens mildere i sit smagsudtryk og fungerer dermed glimrende som en entry-level Njord til vores smagsintense univers. Man finder ikke klassifikationer i gin-spiritus kategorien på samme vis som man eksempelvis gør med cognac og whisky. Måske er dette starten på en sådan klassifikation, som fremadrettet kan hjælpe den gin-interesserede med at navigere i det store udvalg der findes i øjeblikket.”, fortæller Njord Gin.

Primære smagsgivere: hyben, brændenælde, citronskal, lavendel, orrisrod, kanelbark og enebær.


Vidste du…

Vidste du, at Njord:

  • … er navnet på den nordiske gud for naturens frugtbarhed, vinden og havet?
  • … er inspirationskilde for mange nye danske destillerier og skoledannende for nye smagskombinationer?
  • … er præmieret flere gange i danske og internationale konkurrencer?
  • … er grundlagt i 2014 af gode venner efter mange års passioneret smagsudvikling?
  • … er det første destilleri i Aarhus i mere end 100 år?

Hvis du kan svare ja til alle ovenstående facts, så vidste du mere, end vi gjorde i starten 😉


Om Njord Ligalab

Nysgerrighed indenfor nye smage i den flydende gastronomiske verden bringer Njord udover ginnens lovbundne fokus på enebærret som hovedsmagsgiver. Njord Ligalab udforsker dette store felt uden at være bundet af definitioner, traditioner og forbrugerønsker. Laboratoriet består i sin kerne af et utrætteligt ønske om at udforske, undersøge, opdage og udvikle nyt.

Njord Ligalab blev oprettet i 2017, og dets navn er et akronym for Liquid Gastronomy Laboratory. Sammen med universitetsforskere, cocktailspecialister og kokke fra de bedste restauranter, startede Njord en struktureret forskning i, og udforskning af, flydende gastronomi.

De fleste af de fundne smage og smagssammensætninger i regi af Ligalab bliver aldrig videreudviklet til produkter, som kommer på en hylde eller restaurant. Men indimellem opfinder eller snubler Ligalab over smage, der er virkelig unikke og har appel ud over det nørdede team, og som samtidig er mulige at producere i større skala. Når det glædelige sker, får disse beta-produkter påsat Njord Ligalab-etiketter og møder i første omgang forbrugerne i begrænsede mængder.

 

Hvor kan man få fingre i Njord Gin?

Njord Gin sælges i en række af forskellige steder, bl.a. i mange specialbutikker og på deres egen webshop – find den her. Du kan også smage Njords gin, Mild Wildness, i cocktailpakken Rosehips Don’t Lie, hvor vi anvender ginnen sammen med en italiensk appelsin-aperitivo fra Hotel Starlino (lavet på bl.a. appelsin- og citronskaller, timian, hyldeblomst og italiensk vin), en specialudviklet økologisk cocktail-marmelade med hyben og gin (Njords Mild Wildness), økologisk citronsaft, en økologisk hyldeblomst-hyben sodavand fra Fatdane og tørrede hybenskaller til at pynte cocktailen. Opskrift på cocktailen kan du finde her.

Husk, som medlem hos Spiritium Cocktails, bliver du automatisk en del af vores cocktailklub, hvor du får adgang til en lang række fordele hos producenter og cocktailbarer samt særlige konkurrencer og invitationer til unikke events for ”members-only”.

Cheers fra Spiritium Cocktails!


Ældre posts Nyere posts