Alt om Cognac

Alt om Cognac

Cognac - flere klasser for sig

Introduktion

Cognac er en druebrændevin fra området omkring byen Cognac i Vestfrankrig. Betegnelsen er en beskyttet titel, hvilket betyder, at druebrændevine uden for Cognac-distriktet ikke må bruge navnet - I stedet bruges eksempelvis betegnelsen brandy, en forkortelse af brandy wine, der kommer fra det hollandske brandewijn, og eau-de-vie (”Livets vand”, fra latin: aqau vitae), som også bruges som en mere generel betegnelse for destilleret spiritus.

Fremstillingen af Cognac sker ved at destillere hvidvin, oftest af druen Ugni Blanc (også kaldt Saint Émilion), over to omgange, hvorefter det lagres på fad (eg fra Limousin eller Tronçais). Druebrændevinen skal som minimum lagres i 2 år for at kunne kalde sig Cognac. Omvendt, kan brandy nøjes med at lagre i mellem et halvt til et helt år.

Til at holde styr på alderen/lagringstiden af Cognac, bruges dét der hedder Comptes-systemet, hvorved Cognac'ens alder regnes fra den førstkommende 1. april efter Cognac'en er blevet destilleret. Den reelle lagringstid er således som minimum en smule længere, end den lagringstid der er angivet på Cognac-flasken.

 

Forskellen mellem klassifikationerne: V.S., V.S.O.P. og X.O.

Hvorvidt en Cognac kan betegnes som V.S., V.S.O.P. eller X.O., afhænger af hvor længe den har fået lov til at ”hvile” – dvs. hvor længe den "yngste" destillat i Cognac'en har fået lov til at lagre på fad (der vil som oftest være tale om en blanding af flere forskellige destillater). Denne hvileperiode kaldes også mariage, og er tidsmæssigt inddelt i følgende typiske klassifikationer:

 • V.S. Very Special (tre stjerner) – Mindst 2 år
 • V.S.O.P. Very Superior Old Pale – Mindst 4 år
 • X.O. Extra Old – Mindst 10 år*
  *Indtil april 2018 krævede en X.O. mindst 6 år (herefter kaldt: tidligere X.O.)

   

  Andre klassifikationer omfatter:

  • Vieux Old (typisk mellem V.S. og V.S.O.P.) – Mindst 2 år
  • V.O. Very Old (lige som V.S.O.P.) – Mindst 4 år
  • Réserve Lige som V.S.O.P. – Mindst 4 år
  • Napoléon Uformel klassifikation (tidl. X.O.) – Mindst 6 år
  • Extra Tidl. X.O., typisk ældre end angivet – Mindst 6 år
  • Vieille Réserve Tidl. X.O., typisk ældre end angivet – Mindst 6 år
  • Hors d'Age Beyond Age, normalt den ældste – Mindst 6 år

  Selvom der her angives klassifikationer med henholdsvis 2, 4, 6 og 10 års lagring, så har Cognac reelt lagret i op mod et halvt år længere end klassificeret, da den destilleres på et tidspunkt i mellem november og marts, hvorefter dens alder regnes fra den førstkommende 1. april.

   

  Renault Cognac

  I november måneds cocktailpakke (2019) blev der valgt en eksklusiv Cognac til månedens cocktail, Sidecar. Sidecar cocktailen var her lavet med Cognac'en Renault Cognac, V.S.O.P. (dvs. mindst 4 år), Carte Noir, og er med sit registrerede varemærke fra Storbritannien i 1876, er én af verdens ældste Cognac-opskrifter stadigt i brug. For at lave Renault Cognac Carte Noir, blandes mere end 50 forskellige, nøje udvalgte destillater.

  Renault Cognac blev startet i 1835 af den 25-årige forretningsmand Jean Antonin Renault i byen Cognac. Her var han den første Cognac-producent til at sende sin Cognac på flasker, hvilket garanterede at hans Cognac bevarede sin originale smag. Jean var en stor rejsende og begyndte at sælge sin Cognac under sine rejser til Skandinavien, Tyskland, Østeuropa, Island, Amerika og Asien.

  Kunne du tænke dig at smage en eksklusiv Cognac med en lang og rig historie, og selv vurdere om det var Jeans lange rejser værd, så kan du prøve den i Sidecar cocktailpakken.

  Du kan også læse mere om historien bag cocktailen Sidecar, og se hvordan du laver den her.


  Ældre posts Nyere posts