Guide: Regel #1 Is, is, is og mere is!

Guide: Regel #1 Is, is, is og mere is!

“Ikke for meget is!” – Lyder det bekendt? 

Vi har allesammen prøvet det - Man bestiller en cocktail på en god cocktailbar, bartenderen stiller et cocktailglas frem og fylder det helt op med is, og man tænker straks: “Nu er der da ikke plads til cocktailen?” og “cocktailen bliver da helt udvandet af alt den is?” - Men er det rigtigt? 

Læs med og find ud af, om der er en grund til, at bartendere fylder cocktailglasset helt op med is, eller om de bare er ude på at ødelægge din aften (spoiler: der er en god grund!).

 

Regel #1 Is, is, is og mere is!

Is er en af de vigtigste ingredienser i din cocktail og har større betydning for den endelig smagsoplevelse, end man lige skulle gå og tro. Is er selvfølgelig med til at nedkøle din cocktail, men når isen smelter, er den også med til at binde ingredienserne sammen. Derfor shakes mange cocktails også med is, før de serveres i et glas - som ofte også vil være fyldt med is.

Det er i den forbindelse vigtigt, at glasset fyldes helt op med is, da isen dermed smelter langsommere - Isen holder nemlig isen kold (ja, det lyder sjovt, men det er faktisk rigtigt).

På gode cocktailbarer vil du også opleve, at glasset fyldes op med is inden servering, for at nedkøle glasset imens cocktailen bliver mixet. Når cocktailen er klar til at blive hældt i glasset, udskiftes isen i glasset med ny is, så både glas og cocktail holdes kold så længe som muligt.

Vi anbefaler derfor, at man altid har masser af is i fryseren, når man skal lave cocktails! Det gælder uanset om cocktailen skal shakes, stirres eller blot hældes i et glas med is – Man bruger mere is, end man lige umiddelbart tror. (De fleste supermarkeder sælger poser med færdige isterninger, som fungerer rigtig fint).

Derfor er en af vores gyldne regler også "is, is, is og mere is!". Fyld altid glasset og shakeren helt op med isterninger - det både smager og ser bedre ud 😉

 

Se også vores video "De største fejl, du ikke skal begå":

 

 

Til is-konnessøren

Nu ved du, hvorfor is i din cocktail er så vigtigt. Du kan nu gå et spadestik dybere og læse mere om, hvordan man laver krystalklare isterninger, samt hvilke isterninger der passer bedst hvornår – Vi vil i det følgende beskrive de tre mest benyttede former for is, når det kommer til at lave cocktails:

 

1. Cubes

’Cubes’ er betegnelsen for almindelige standard-isterninger, som blandt andet bruges til at shake din cocktail før servering. Cubes bruges i størstedelen af cocktails, da de smelter langsomt, og dermed holder din cocktail kold længe. Cocktails, der serveres i et martiniglas (det højstilket, V-formet glas), vil som oftest ikke blive serveret med isterninger – men shakes selvfølgelig med isterninger.

 

2. Crushed

’Crushed ice’, eller knust is, bruges ofte i cocktails så som ’juleps’, ’tiki’-cocktails og mynteklassikeren over dem alle, ’Mojito’. Knust is smelter hurtigere end f.eks. cubes, og gør dermed cocktailen mere blød i smagen og mere let drikkelig – især praktisk til udvanding af cocktails med høj alkoholstyrke. Personligt synes vi også bare, at knust is ser super lækkert ud i f.eks. en ’tiki’-cocktail, hvor frugt, farver og is, kombineres flot i en tropisk læskende blanding!

 

3. Sphere og King Cubes

’Spheres’ eller ’King Cubes’, er store runde eller firkantede isterninger, som bruges når en cocktail skal udvandes meget langsomt. De bruges som oftest ved servering af ren spiritus og stærke cocktails så som ’Old Fashioned’ (en whisky-baseret cocktail) og ’Negroni’ (en gin-vermouth-Campari-baseret cocktail).

 

Så husk is - det er alt afgørende!


Nyere posts